x
Sıralama seçin
Görünüm:
Toplam 385 ürün görüntüleniyor.

Santrifüj Pompalar(Sulama)

Pompalar günümüzde sıklıkla kullanılan büyük makinelerdir. Özellikle santrifüj pompalar endüstrinin hemen hemen her bir alanında kullanılan ve akışkan maddelerin iletimini üstlenen mekanik cihazlardır. Endüstriyel ısıtma ve soğutma sistemleri, petrol istasyonları, su tahliyeleri ve bunun gibi pek çok alanda pompaları görebiliriz. Bu alanlarda kullanılan suların basıncını arttırmak için bir yerden başka bir yere ya da kapalı sistemde sirküle edilmesi gibi işlemleri pompalar sağlamaktadır.

Pompaları tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Günümüzde yüzlerce hatta belki de binlere farklı pompa model ve tasarımları bulunabilir. Kullanılan akışkanın türü, debisi, pompa malzemeleriyle uyumu, viskositesi gibi pek çok etken, pompa seçiminde önemli noktalardır.

Pompaların kullanım alanlarına baktığımız zaman genel olarak santrifüj özellikli pompalar ile karşılaşmaktayız. Santrifüj pompalar; çalışması ve gövdesinin içinde bulunan çarkın akışkana merkezkaç kuvveti kazandırıp basınçlandırması prensipleri ile çalışan bir pompa türüdür. Çark kısmının ortasından içeri giren akışkan malzeme, çarka bağlı olan kanatlarla döndürülür ve pompa çıkışına doğru yönlendirilir.

Santrifüj özellikli pompalar pek çok çeşide ayrılabilir. Akışkanın debisi, çarkın çap uzunluğu, kanat boyları, salyangoza benzeyen gövdesinin ölçüleri ve bu tür pek çok kriter pompa çeşidini etkilemektedir. Santrifüj özellikli pompanın kendi içinde farklılaştığı bir diğer konu ise sızdırmazlığın nasıl sağlanacağı ve pompanın ne gibi akışkan malzemeler için üretildiğidir.

Santrifüj Pompa Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Geleneksel olan pompa çeşitlerinde akışkan çarkı motora bir sızdırmazlık ekipmanı ile bağlıdır. Bu ekipmanların kullanım amacı ise akışkanın motorla temasını önlemektir. Yaygın bir yöntem olarak kullanılsa da sızdırmazlığın bu tür ekipmanlarla sağlanması biraz risk taşımaktadır.

Aynı zamanda kullanılan akışkan eğer yanıcı ya da parlayıcı bir madde ise, bu risk seviyesi daha da artabilir. Bu yüzden yanıcı maddeler gibi akışkan maddeleri, asitleri, aşındırıcı özellikte olan sıvıları ya da yüksek saflıkta olan sular gibi maddelerin pompalanması için mutlaka manyetik kaplinli santrifüj pompalar tercih edilmelidir.

Manyetik kaplinlerin pek çok kullanım alanı mevcuttur. Bu pompalarda motor miliyle akışkan çapının birbirine bağlanması amacıyla kullanılır. Santrifüj özellikli pompaların kullanımında manyetik kaplini tercih etmek için pek çok sebep bulunur. Kaplinin avantajları arasında;

  1. Yüksek basınca karşı maksimum dayanıklılık,
  2. Sürtünme yüzeyinin ortadan kaldırılması ve salmastra ile contalarda oluşan aşınmaların önüne geçilmesi,
  3. Masrafların azalması,
  4. Pompanın ömrümün uzaması gibi durumlar bulunmaktadır.

Manyetik kaplinli santrifüj özellikli pompaların en yaygın olarak kullanıldığı uygulamalar ise; kimyasal prosesler, atık su artıma işlemleri, madencilik, kâğıt fabrikaları olarak sıralanır. Ayrıca metal kaplamalar, elektronik üretimleri, yüksek saflıkta olan suyun kullanıldığı alanlarda da yer alırlar. Bunlara ek olarak, matbaa ve baskı çalışmaları, ilaç ve gıda üretim fabrikaları gibi alanlarda kullanılırlar.

Pompanın kapasitesi çok yüksek olduğu zaman ise mekanik salmastralı pompalar kullanımı daha da yaygınlaşır. Bu santrifüj pompalar ise daha yaygın olarak kullanılan daldırma dip pompalardır. Dikey milli modele sahip olan bu pompalarda salmastra kullanımı ise pompanın verimi artar.

Santrifüj Su Pompası Modelleri

Santrifüj su pompaları, sulama alanında kullanılan tek ya da çift kademesi olan mekanik pompalardır. Özellikle de en çok sulama alanında kullanılan bu pompalar, yüksek su debi özelliği ile hidrofor olarak kullanılmaktadır.

Tek ve çift kademeli olarak iki çeşit modeli bulunmaktadır. Hangi modeli seçmeniz gerektiği kullanım amacı ve yerine göre belirlenir. Kullanım amacına göre bu pompalar dikey ya da yatay olarak imal edilmektedir. Yatay olan santrifüj pompalar daha çok açık alanlarda kullanılırken, dikey olanları ise kuyu suyu çekme gibi işlemler için tercih edilmektedir.

Santrifüj Pompası Seçimi

Pompa seçiminde dikkat edilmesi gerekilen nokta tesisat ve bağlantı ekipmanlarının pompalar ile uyumlu olmasıdır. Pompanın basma yüksekliği hesap edilirken, kot farkı mutlaka dikkate alınır. Dirsek, su boruları ve hortumları sürtünmeden ötürü suyun basıncını düşürebilir ve istenilen basma yükseklik sağlanamaz hale gelir.

Santrifüj pompalar, bina su tesisatında hidrofor olarak da kullanılabilir. Hidrofor sistemleri için en önemli olan durum ise emiş kapasitesi ve frekans ağırlığıdır. Hidrofor olarak kullanılarak olan santrifüj su pompası seçerken mutlaka apartmanda bulunan daire ve de kat sayısı gibi durumlar dikkate alınmalıdır.

Santrifüj Pompa Fiyatları

Santrifüj özellikli pompalar model, marka, debi, fonksiyon ve su çekme kapasitesi gibi özelliklere göre farklı fiyatlarda olabilir. İlk olarak hangi amaç için pompa alacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Aynı düzeyde çalışmakta olan motor santrifüjü, her dakikada attığı devir sayısı, W gücü ve benzeri değerler santrifüj pompalar fiyatlarında değişikliğe sebebiyet verebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.